Miolo Brood

Desembrood voor de buurt

Beste buren, mijn thuisbakkerij is nu open. Ik bak desembrood en verkoop het in de buurt. Na jarenlang brood te hebben gebakken voor ons thuis, wil ik nu ook voor anderen gaan bakken. Brood maakt mij heel blij en ik wil er graag ook andere mensen blij mee maken. Lees verder en ontdek hoe je vers gebakken brood kan krijgen aan je deur bezorgd.

undefined

Mijn brood

Mijn brood is puur ambachtelijk desembrood, gemaakt van niets anders dan meel, water en zout. Ik gebruik voornamelijk tarwe en rogge zoveel mogelijk van lokale telers.

Nadat alle ingrediënten rustig zijn gemengd, ontwikkelt het deeg zich door een lange natuurlijke fermentatie waarbij er meer vitamines en mineralen vrijkomen, en ook meer smaak. Tot slot wordt het brood in een Rofco chamottesteenbakoven gebakken.

Mijn doelen

① Lekker en voedzaam brood bieden
② Zo duurzaam mogelijk werken
③ Traditionele methodes gebruiken
④ Lokale meel en graan gebruiken (zeker Nederlands; zeezout uit Portugal)
⑤ Ik wil het kleinschalig houden, zodat ik veel zorg en liefde aan het brood kan besteden.

Bestellen

Brood bestellen doe je met een strippenkaart of een broodabonnement. Je kan dat regelen via het onderstaande contactformulier.

Brood moet twee dagen van tevoren worden besteld, voor 17.00 uur. In de praktijk is het beter om vroeger te bestellen, zeker als je zaterdag brood wil.

Ik bak momenteel donderdag, vrijdag en zaterdag. Besteldagen zijn dus dinsdag, woensdag en donderdag.

Wil je brood opBestel tot 17.00 uur op
donderdagdinsdag
vrijdagwoensdag
zaterdagdonderdag
In de praktijk is het beter om vroeger te bestellen, zeker voor zaterdagen.

Als je binnen mijn bezorggebied woont (max. 15 min fietsen) kom ik het brengen. Op de bezorgdag hang ik ’s ochtends een recyclebaar papieren tasje met je brood erin aan je deur.

Anders kun je het op afspraak komen ophalen.

Strippenkaart of Broodabonnement

Voor af en toe brood bestellen gebruik je een brood strippenkaart.

Als je regelmatig brood wil krijgen, dan is een brood abonnement beter.

Brood Strippenkaart

Je koopt eerst een brood strippenkaart en die gebruik je om brood te bestellen via de contactformulier.

groottestrippen
klein (500g)3
middelgroot (750g)4
De grootte en kosten (strippen) van elk brood.

Een strippenkaart van 12 strippen kost €12,-. Ik stuur je een factuur daarvoor en een Tikkie verzoek. Je kunt het bedrag ook overmaken.

Broodabonnement

Een broodabonnement geeft je de gemoedsrust dat je een maand lang elke week brood krijgt. Je kiest de dag (do/vr/za) en de grootte van het brood dat je wilt en dan krijg je één maand lang elke week je brood. Het broodabonnement gaat in per 1 januari en je kunt je aanmelden via de contactformulier.

Ik stuur je aan het begin van de maand een factuur voor het aantal broden dat je zult ontvangen (meestal 4, maar in sommige maanden 5) plus een maandelijks abonnementsgeld (€2 voor donderdag, €3 voor vrijdag, €5 voor zaterdag).

BezorgdagAbonnementsgeldBroodprijs
Donderdag€2/maandklein=€3, middel=€4
Vrijdag€3/maandklein=€3, middel=€4
Zaterdag€5/maandklein=€3, middel=€4

Je kunt je abonnement op elk moment voor het einde van de maand opzeggen, wat betekent dat het niet wordt verlengd voor de volgende maand.

Los kopen

Als je de broden liever los koopt, dan zijn de prijzen €3,50 (klein) en €4,50 (middelgroot).

Met je eerste strippenkaart/abonnement krijg je gratis een klein brood.

Aanbod

Beschikbaarheid

do 26 novgeen beschikbaarheid
vr 27 novgeen beschikbaarheid
za 28 novvolgeboekt

Brood soorten

De soorten brood zullen vaak veranderen afhankelijk van de beschikbaarheid van verschillende soorten meel. Blijf controleren!

Simples
Mijn desem heeft de laatste dagen wat moeite om het brood te laten rijzen. Ik zorg er wel voor (regelmatige voedingen, temperatuurregeling) maar hij is nog steeds niet gelukkig. Ik maak ook een nieuwe desem voor het geval mijn oude niet herstelt.

Het brood is deze week dus zo eenvoudig mogelijk. Gewoon een zuurdesembrood met mijn gebruikelijke EKO-tarwemeel uit de molen van De Leeuw. Zo geef ik mijn desem de beste kans om te werken.
[tarwe]
[verkrijgbaar in K/M]

Contactformulier

De bakker

Ik heet Pedro en kom oorspronkelijk uit Portugal. Naast broodbakken geef ik bijles wiskunde en natuurkunde en doe ik onderzoek in de sterrenkunde.

Ik woon sinds september 2019 in Deventer en ben de oprichter van Miolo, een onderwijs-, onderzoeks- en broodbakproject.

Ik beschik over een HACCP certificaat.

Veel gestelde vragen

Hoe veel brood bak je en voor hoeveel mensen?

Ik bak 3 dagen per week, gemiddeld 8 broden per dag. Het hangt een beetje af van hoe groot de broden zijn. In mijn bakkerij koelkast passen er maximaal 10 broden voor de nachtnarijs.

Op dit moment heb ik ongeveer 30 lieve klanten.

Waar bak je het brood?

Ik bak het brood bij mij thuis in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte.

Het adres van Miolo is Middelweg 48 te Deventer.

Heb je bewaartips?

Desembrood blijft zo’n drie à vijf dagen lekker. Het wordt minder knapperig, maar de smaak wordt eigenlijk beter. Buiten de koelkast bewaar je het in een luchtdichte doos of een ziplockzak, zodat het niet uitdroogt. Vijf minuutjes in een voorverwarmd oven en wordt het weer knapperig.

Je kunt het ook invriezen: doe het in een nauw omsluitende plastic zak, zoals een ziplockzak, en vries het zo in, of snijd het eerst en vries de losse sneden allemaal samen of per zoveel stuks in. Dat is handig omdat je ze dan makkelijk kan toasten.

Als je het brood in zijn geheel invriest kun je het het best de avond tevoren uit de vriezer halen, dan kun je het bij ontbijt bijvoorbeeld eerst nog even opwarmen in de oven: 5 minuten op 200 graden. Het wordt dan ook weer lekker knapperig.

Je kunt natuurlijk ook de losse sneden in de oven toasten, dat vind ik extra lekker, beter dan in de broodrooster.

Kan ik het brood ergens kopen?

Momenteel kun je het brood alleen maar direct van mij kopen. Als je binnen mijn bezorggebied woont (max. 15 min fietsen) kom ik het brengen en hang ik het aan je deur in een recyclebaar papieren tasje. Anders kun je het op afspraak komen ophalen. Dan zorg ik dat het buiten mijn deur voor je klaarstaat.

Waarom hang je een tasje aan de deur?

Toen ik klein was in Lissabon hing mijn moeder ’s avonds een linnen tasje buiten aan de deur. De volgende ochtend kwam de bakker vroeg langs en deed hij de broodjes erin. Als ik hem hoorde sprong ik altijd blij uit bed om meteen het brood te gaan halen (ontbijt was altijd al mijn favoriete maaltijd). Dat mooie gevoel wil ik nu aan anderen geven.

Waarom moet ik twee dagen van tevoren bestellen?

Desembrood neemt zijn tijd. Het langzame fermentatie- en rijsproces dat zorgt voor een smakelijk en voedzaam brood duurt ongeveer 36 uur. Je kan ook brood veel sneller maken, maar dan is het heel andere koek.

Wat gebeurt er met mijn strippenkaart als ik naar een broodabonnement overstap?

Als je een strippenkaart hebt en wilt overstappen op een abonnement, worden de nog aanwezige strippen van je eerste abonnement afgetrokken.

Is je brood glutenvrij?

Nee. Momenteel is mijn brood van gewoon tarwe, rogge en spelt en het bevat dus gluten. Maar door de lange desemfermentatie is het gluten zachter en makkelijker te verteren.

Wat doe je aan corona maatregelen?

Ik heb geen symptomen (ik meet mijn temperatuur elke dag) en blijf al sinds eind maart zo veel mogelijk thuis. Ik maak mijn werkruimte dagelijks schoon en het brood wordt uiteindelijk op 200 à 250 graden gebakken en dat overleeft geen virusdeeltje. De broden worden al in mijn werkruimte in papieren zakjes gedaan.

2 gedachten over “Miolo Brood

  1. Van het bezoeken van de website tot aan het eten van het heerlijke brood…. alles klopt! Een mooi verhaal, superleuk idee en dan komt Pedro ook nog eens zelf met een brede glimlach het brood brengen. Onze zaterdag is op deze manier heerlijk gestart. De croissantjes kwamen net uit de oven en toen stond Pedro opeens voor de deur, wat een timing! En dan ook nog eens het eerste brood als welkomstcadeau! Wij zijn fan!

    Like

  2. Hoi, wat fantastisch wat je doet. Ik zou zonder nadenken een abonnement bij je nemen, maar woon 99% zeker niet binnen 15m fietsen 🙂 (Misschien handig om je woonplaats duidelijk te vermelden?) Mocht je een keer met een bezorgdienst gaan werken dan word ik klant! Groet, Maarten en Sarah uit Sneek.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: