Miolo Brood

Desembrood voor de buurt

Beste buren, mijn thuisbakkerij is nu open. Brood maakt mij heel blij en ik wil er graag ook andere mensen blij mee maken. Lees verder en ontdek hoe je vers gebakken brood kan krijgen aan je deur bezorgd en hoe je kan zelf desembrood kan leren bakken.

Mijn brood

Mijn brood is puur ambachtelijk desembrood, gemaakt van niets anders dan meel, water en zout. Ik gebruik voornamelijk tarwe en rogge zoveel mogelijk van lokale telers.

Nadat alle ingrediënten rustig zijn gemengd, ontwikkelt het deeg zich door een lange natuurlijke fermentatie waarbij er meer vitamines en mineralen vrijkomen, en ook meer smaak. Tot slot wordt het brood in een Rofco chamottesteenbakoven gebakken.

Mijn doelen

① Lekker en voedzaam brood bieden
② Zo duurzaam mogelijk werken
③ Traditionele methodes gebruiken
④ Lokale meel en graan gebruiken
⑤ Ik wil het kleinschalig houden, zodat ik veel zorg en liefde aan het brood kan besteden.

Workshops

In het voorjaar 2022 kun je meedoen aan broodbakken workshops. Bij Miolo, in mijn eigen thuisbakkerij zal ik je laten zien hoe je zelf desembrood kan bakken.

Desembrood neemt zijn tijd. De workshops beginnen om 9.30 uur en rond 17 uur ga je naar huis met een paar zelfgebakken broden, een bakje desem om thuis verder te bakken, en met een hoop nieuwe kennis.

Er zullen maximaal 4 deelnemers per workshop zijn. Ik hou het aantal deelnemers expres klein, zodat ik iedereen de meeste aandacht kan geven en al jullie vragen kan beantwoorden.

De kosten zijn €75 per persoon, waarin het volgende is inbegrepen:

 • welkomstkoffie, thee en brood
 • lunch op basis van… brood!
 • middagkoffie, thee en cake
 • het zelfgebakken brood
 • desembrood recepten
 • bakschema
 • desem
 • een deegkrabber

Wat moet je meenemen? Niks eigenlijk, maar de volgende dingen zijn handig:

 • je lievelingsmengkom
 • een theedoek
 • een schort
 • een bakje om desem in mee te nemen

De volgende data staan op de planning:

 • Er is momenteel geen workshop gepland.

(Blijf controleren voor mogelijke nieuwe data.)

Brood bestellen

Ik neem op dit moment geen nieuwe klanten.

Huidige klanten kunnen brood bestellen via het onderstaande contactformulier.

Sinds juni 2021 bak ik elke vrijdag. Bestel je brood woensdag voor 17.00 uur. In de praktijk is het beter om vroeger te bestellen.

Als je binnen mijn bezorggebied woont (ong. 15 min fietsen) kom ik het brengen. Zorg dat op de bezorgdag een tasje aan je deur hangt en dan doe ik je brood erin.

Anders kun je het op afspraak komen ophalen.

Ik stuur je aan het eind van elke maand een factuur voor het brood dat je in die periode hebt besteld, en een Tikkie verzoek. Je kunt het bedrag ook overmaken.

groottekost
klein (ongeveer 500g)€3,50
middel (ongeveer 750g)€4,75
soms bolletjes€1,00 = 1 bolletje
€3,50 = 4 bolletjes
De grootte en kosten (strippen) van elk brood.

Contactformulier

De bakker

Ik heet Pedro en kom oorspronkelijk uit Portugal. Naast broodbakken geef ik bijles wiskunde en natuurkunde en doe ik onderzoek in de sterrenkunde.

Ik woon sinds september 2019 in Deventer en ben de oprichter van Miolo, een onderwijs-, onderzoeks- en broodbakproject.

Ik beschik over een HACCP certificaat.

Veel gestelde vragen

Hoe veel brood bak je en voor hoeveel mensen?

Ik bak 1 dag per week. In mijn bakkerij koelkast passen er maximaal 10 broden voor de nachtnarijs. Op dit moment heb ik ongeveer 50 lieve klanten.

Waar bak je het brood? Waar zijn de workshops?

Ik bak het brood bij mij thuis in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte.

Het adres van Miolo is Middelweg 48 te Deventer.

Heb je bewaartips?

Desembrood blijft zo’n drie à vijf dagen lekker. Het wordt minder knapperig, maar de smaak wordt eigenlijk beter. Buiten de koelkast bewaar je het in een luchtdichte doos of een ziplockzak, zodat het niet uitdroogt. Vijf minuutjes in een voorverwarmd oven en wordt het weer knapperig.

Je kunt het ook invriezen: doe het in een nauw omsluitende plastic zak, zoals een ziplockzak, en vries het zo in, of snijd het eerst en vries de losse sneden allemaal samen of per zoveel stuks in. Dat is handig omdat je ze dan makkelijk kan toasten.

Als je het brood in zijn geheel invriest kun je het het best de avond tevoren uit de vriezer halen, dan kun je het bij ontbijt bijvoorbeeld eerst nog even opwarmen in de oven: 5 minuten op 200 graden. Het wordt dan ook weer lekker knapperig.

Je kunt natuurlijk ook de losse sneden in de oven toasten, dat vind ik extra lekker, beter dan in de broodrooster.

Kan ik het brood ergens kopen?

Je kunt het brood alleen direct van mij kopen. Als je binnen mijn bezorggebied woont (max. 15 min fietsen) kom ik het brengen en hang ik het aan je deur in een recyclebaar papieren tasje. Anders kun je het op afspraak komen ophalen. Dan zorg ik dat het buiten mijn deur voor je klaarstaat.

Waarom moet ik een tasje aan de deur hangen?

Toen ik klein was in Lissabon hing mijn moeder ’s avonds een linnen tasje buiten aan de deur. De volgende ochtend kwam de bakker vroeg langs en deed hij de broodjes erin. Als ik hem hoorde sprong ik altijd blij uit bed om meteen het brood te gaan halen (ontbijt was altijd al mijn favoriete maaltijd). Dat mooie gevoel wil ik nu aan anderen geven.

Waarom moet ik zolang van tevoren bestellen?

Desembrood neemt zijn tijd. Het langzame fermentatie- en rijsproces dat zorgt voor een smakelijk en voedzaam brood duurt ongeveer 36 uur. Je kan ook brood veel sneller maken, maar dan is het heel andere koek. Vroeg bestellen helpt me ook bij het plannen van mijn week, waarbij ook mijn onderwijs en onderzoek betrokken zijn.

Je hebt het over versgemalen graan. Hoe doe je dat en waarom?

Ik koop naast bloem en meel ook hele graan (tarwe, rogge, spelt, …). Die maal ik met mijn Mockmill graanmolen. Door mij gemalen meel is echt 100% puur volkoren. Het bevat alle voedingsstoffen, waarvan vele worden verwijderd in de traditionele meelverwerking. Verder, zijn er dan zeker geen toevoegingen. Versgemalen meel ruikt ook extreem lekker (moet je een keertje proberen).

Is je brood glutenvrij?

Nee. Momenteel is mijn brood van gewoon tarwe, rogge en spelt en het bevat dus gluten. Maar door de lange desemfermentatie is het gluten zachter en makkelijker te verteren.

3 gedachten over “Miolo Brood

 1. Dit is een prachtig initiatief! Ik ben al jarenlang dol op desembrood. Jammer genoeg woon ik te ver weg, maar wellicht lukt het om een keer deel te nemen aan de bak-cursus. Heel veel succes met het bakken en natuurlijk de lessen in wis- en natuurkunde.
  Groet van Marie-Christine

  Like

 2. Van het bezoeken van de website tot aan het eten van het heerlijke brood…. alles klopt! Een mooi verhaal, superleuk idee en dan komt Pedro ook nog eens zelf met een brede glimlach het brood brengen. Onze zaterdag is op deze manier heerlijk gestart. De croissantjes kwamen net uit de oven en toen stond Pedro opeens voor de deur, wat een timing! En dan ook nog eens het eerste brood als welkomstcadeau! Wij zijn fan!

  Like

 3. Hoi, wat fantastisch wat je doet. Ik zou zonder nadenken een abonnement bij je nemen, maar woon 99% zeker niet binnen 15m fietsen 🙂 (Misschien handig om je woonplaats duidelijk te vermelden?) Mocht je een keer met een bezorgdienst gaan werken dan word ik klant! Groet, Maarten en Sarah uit Sneek.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: